1. 10. 2018

Gymnázium Křenová

Středoškolský atletický pohár 2018 – městské a krajské kolo

Dne 18. 9. 2018 se v Brně v areálu VUT Pod Palackého vrchem konalo městské kolo Středoškolského atletického poháru. Stejně jako v předchozích letech ani letos nechybělo dívčí družstvo gymnázia Křenová.

V posledních letech se na našem gymnáziu objevilo několik atletických talentů – dívek, které se „královně sportu“ intenzivně věnují ve svém volném čase. Na rozdíl od předchozích ročníků Středoškolského atletického poháru, kdy v našem družstvu přímo atletiku trénovala jen 2-3 děvčata a družstvo bývalo poskládáno převážně ze všestranných sportovních univerzálek, se letos podařilo dát dohromady tým, ve kterém atletky tvořily většinu. To nám dávalo naději, že bychom mohly dosáhnout výš než na loňské a předloňské 5. místo v Brně.

Naše skromné naděje se během závodů za překrásného počasí začaly opravdu naplňovat. Sprinterka Dominika Miková potvrdila formu na trati 60 m, obě koulařky (Adéla Ryndová a Leona Havránková) se přiblížily desetimetrové hranici, Adéla Ryndová navíc zdolala 140 cm ve výšce a Karolína Kleiblová překvapila krásným výkonem na trati 800 m. Opravdovými křenkovskými vrcholy byla individuální medailová umístění, a to suverénní vítězství v běhu na 800 m v podání Aleny Matějákové (čas 2:21.48) a stříbrný běh na 200 m Adély Neužilové (čas 27:01) spolu s děleným „zlatostříbrem“ této závodnice za zdolaných 148 cm ve skoku vysokém. Tyto výkony byly umocněny bronzovým umístěním naší štafety v běhu na 4 x 200 m (Ryndová, Matějáková, Miková, Neužilová). O další cenné body se postaraly ve svých disciplínách Barbora Názlerová, Lenka Podstranská a Anna Virčíková. Po sečtení všech bodíků z toho bylo nádherné (a vskutku nečekané) 2. místo v městském kole.

Na oficiálním zahájení městského kola zazněla informace o případném postupu do krajského kola pro družstvo, které se v městském kole v Brně umístí na druhém místě. Tu jsme na začátku pustily jedním uchem tam a druhým ven, náhle pro nás však začala být zcela klíčová. Automaticky postupovalo pouze družstvo vítězné – Bezpečnostně právní akademie Brno. My jsme musely čekat téměř do konce týdne (na skončení všech závodů v jednotlivých okresech), zda nás náš celkový bodový zisk pošle do krajského kola, které mělo být následující týden v Břeclavi… a povedlo se 😊

V úterý 25.9.2018 jsme tedy jely do Břeclavi. Teplota vzduchu oproti závodům v Brně klesla o cca 20 stupňů, což se podepsalo na výkonech většiny závodníků. Ačkoliv naše holky mnohdy nezopakovaly své výkony z „Palačáku“, držely svůj standard a svými výkony se zasloužily o velice slušný bodový zisk. V mnohem silnější konkurenci Alča Matějáková opět dokázala zvítězit v běhu na 800 m a Áďa Neužilová si opět doběhla pro stříbro v běhu na 200 m. Navíc se Ádi podařilo ještě zlepšit ve skoku vysokém a překonala laťku ve výšce úctyhodných 156 cm, což znamenalo zisk stříbra v této disciplíně. Běžecká štafeta po dramatickém finiši potvrdila 3. místo.

Celkový bodový součet družstva stačil na celkové 4. místo v kraji. Brambora samozřejmě vždycky trochu zamrzí, nicméně kdyby nám někdo před přihlášením do městského kola řekl, že budeme těsně pod stupni vítězů v krajském kole, určitě bychom nevěřily a braly takové potenciální umístění všemi deseti. Na naše atletky můžeme být náležitě hrdí a budeme jim držet palce, ať jim forma, nadšení pro tento krásný sport a chuť reprezentovat naši školu dlouho vydrží.

Gratulujeme!

Autor: Mgr. Hana Vymazalová