5. 3. 2018

Gymnázium Křenová

Školní kolo Jugend Debattiert

Předposlední únorový den se na Gymnáziu Křenová konalo školní kolo soutěže Jugend Debattiert International, jíž je naše škola tradičním účastníkem a v níž pravidelně zaznamenávají naši reprezentanti úspěchy i na celostátní úrovni. Samotnému prvnímu kolu předcházel workshop, který měl za cíl studenty motivovat k účasti a zároveň jim objasnit základní pravidla a principy soutěže, v níž účastníci diskutují v německém jazyce na předem vybrané aktuální téma.

To se v tomto případě týkalo školního prostředí. S otázkou „Sollen an tschechischen Schulen regelmäsig unangemeldete Drogenkontrollen stattfinden?“ - tedy zda by na českých školách měly pravidelně probíhat neohlášené drogové kontroly, se v proběhnuvším prvním kole úspěšně popralo šestnáct odvážlivců z tříd 3.A, 4.A, 5.A a 3.B., kteří byli rozlosováni do čtyř debat po čtyřech debatujících. Každá ze čtyř debat přitom nabídla na zvolené téma různý pohled a i divák laik, si mohl nakonec udělat vcelku dobrý obrázek o této problematice a sám si na zadanou otázku odpovědět.

Přestože tím největším vítězstvím je bezpochyby už jen samotná účast, která je neoddiskutovatelným přínosem, třešničkou na dortu je postup do další fáze soutěže. Nezáviděníhodný úkol, tedy hodnotit debatu jakožto celek a jednotlivé výkony debatujících, náležel jako obvykle porotě, složené v tomto případě ze dvou současných studentů gymnázia, jednoho absolvent a               jednoho pedagoga. Po těsném boji bylo nakonec rozhodnuto o pětici postupujících. Našimi želízky v ohni budou v následujícím kole, kde je tentokrát již čeká konfrontace se soutěžícími z dalších škol, tito studenti:

Clara Chvátalová (4.A)

Marek Říčánek (4.A)

Igor Kaplan (4.A)

Vojtěch Krusberský (5.A)

Vojtěch Hlavačka (Ersatzkandidat, 5.A)

Všem zúčastněným a postupujícím gratulujeme a přejeme hodně štěstí do dalšího pokračování soutěže či do jejích dalších ročníků.

Autor: Onřej Krejčí, 6.A