4. 3. 2018

Gymnázium Křenová

Po stopách Přemyslovců a Lucemburků – tentokrát ve Znojmě

Náplní semináře dějepisu třetího ročníku je rozšiřování učiva. Po stopách Přemyslovců a Lucemburků jsme se vydali již v Brně. Tentokrát jsme vyrazili do královského města Znojma.

Za mrazivého počasí jsme začali prohlídku na Horním náměstí. Trojúhelníkový půdorys připomíná křižovatku obchodních cest směrem na Prahu, Brno a Vídeň. Můžeme zde vidět hned několik zajímavých paláců, domů a stavebních slohů. Např. Palác Ungartů, kde přespal v roce 1805 před bitvou u Slavkova Napoleon.

Potom jsme šli přes Václavské náměstí k Minoritskému klášteru. Minuli jsme rodný dům sv. Klementa Hofbauera a bývalé gymnázium J.G.Mendela,( kde zakladatel genetiky začal svou profesní dráhu jako učitel aritmetiky a řečtiny).

Po bitvě na Moravském poli byly ostatky Přemysla Otakara II. veřejně vystaveny na 30 týdnů ve Vídni, poté byly po uplynutí papežské klatby uloženy v Minoritském klášteře ve Znojmě.

Na konci ul. Přemyslovců jsme se pokochali vyhlídkou na velkomoravské Hradiště a šli se ohřát do Infocentra, kde je maketa rotundy a kopie fresek, na kterých jsou vyobrazena knížata z rodu Přemyslovců. Rotunda je vzácná románská památka z 11. století. Pak jsme viděli rotundu a znojemský hrad na vlastní oči.

Zahřát jsme se šli i do znojemského podzemí, kde bylo příjemných 14 °C. Paní průvodkyně moc zajímavě vylíčila historii Znojma i podzemí.

Na závěr jsme si prohlédli Masarykovo náměstí a vyznačené místo, kde Zikmund Lucemburský spadl z koně stižen mrtvicí a posléze zemřel na znojemském hradě.

Na závěr nás čekal bílý gotický kostel sv. Mikuláše ze 12. století s chlebovou madonou a barokní kazatelnou ve tvaru zeměkoule.

Kouzelnými spletitými uličkami jsme se vydali k autobusovému nádraží a odjeli zpět do Brna.

Autorka: Olga Hladká