22. 1. 2018

Gymnázium Křenová

Studentské prezidentské volby: 2. kolo

Dne 16. 2. 2018 se na Gymnáziu Brno, Křenová konalo druhé kolo studentských prezidentských voleb, které zaštiťuje program Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. Vybírat mohli studenti mezi dvěma kandidáty, kteří postoupili v reálných volbách do druhého kola – Jiřím Drahošem a obhájcem prezidentského křesla Milošem Zemanem. Účastnit se mohli všichni studenti starší 15 let, ti kdo hlasovali, pak rozhodli takto:

  1. Jiří Drahoš 90,15 %
  2. Miloš Zeman 9,47 %
  3. Neplatné hlasy 0,38 %
Volební komise, sestávající ze tří studentů maturitního ročníku, dohlížející na průběh voleb, měla tentokrát mnohem více práce, volební účast ve druhém kole se totiž vyšplhala až na 46,15 % a dalece tak přesáhla hranici dosaženou v kole prvním (10,8 %). Tento uspokojivý fakt předčil veškerá očekávání a překvapil volební komisi natolik, že během voleb musela dokonce neplánovaně doplňovat volební lístky. Voliči nicméně byli trpěliví a na svou šanci rozhodnout si mnohdy počkali v dlouhých frontách, jež se u volební místnosti o přestávkách tvořily.

Pevně věříme, že zvýšený zájem o politickou situaci v ČR potvrdí studenti i v dalších studentských volbách a ti co mohou, odevzdají hlas svému favoritovi nejen nanečisto, ale i ve skutečnosti. Podrobnější výsledky studentských voleb dle jednotlivých krajů a typů škol si můžete prohlédnout zde.

Autor: Ondřej Krejčí, 6.A