8. 1. 2018

Gymnázium Křenová

Badmintonový turnaj smíšených dvojic

Oblíbený šampionát se i v roce 2017 konal ve svém klasickém termínu,  těsně před vánočními prázdninami. Systém soutěže, který už je léty prověřen, zůstal i letos zachován. Tedy osm základních skupin po pěti dvojicích. V některých případech byly páry jen čtyři, rýmečky a kašílky si bohužel vybraly svou daň. Z každé skupiny A-H, kde se hrálo systémem každý s každým, postoupily dva nejlepší týmy do další fáze soutěže, ostatní páry se musely se soutěží rozloučit. Všichni osmifinalisté si to pak nemilosrdně rozdali ve vyřazovacím play-off,  když prohraješ, balíš kufry a valíš dom, jak se říká v Brně.

V základní části turnaje bylo možno vidět velikou porci zápasů. Od krásných, dramatických, vyrovnaných duelů až po jednoznačná a možná trošku nezajímavá utkání. Každý pár si ale v rámci svých možností a sportovních dovedností snad turnaj užil a třeba to lépe vyjde příště. Myslím, že badmintonová odborná veřejnost se mnou bude souhlasit, že zjednodušeně řečeno šlo o to, které dvojče z 2.A se svou spoluhráčkou v tomto roce vyhraje. A nechci moc nahlížet do budoucna, ale pokud se nic převratného nestane, bude to tak  i příští čtyři roky. Na druhou stranu je to stále jen sport a stát se může všechno.

Play-off už přineslo opravdu kvalitní, rychlý a technicky pohledný badminton a nakonec to dopadlo takto. V zápase o třetí místo 2.D zdolala 5.A. Byl to nádherný vyrovnaný zápas, ale koncovky setů  zvládli lépe druháci a letos sáhli po bronzu. Na třeťáky zůstaly nepopulární brambory, ale čtvrtý flíček z téměř čtyřiceti dvojic není určitě  k  zahození. A samotné finále bylo rovněž velice dramatické. V bratrovražedném souboji dvojčat Dostálových, kdy sportovní kvalitu na kurtu ještě umocnily  badmintonistka Sára a tenistka Malvína, bylo opravdu na co koukat. Utkání nabídlo vypjaté a náročné výměny plné razantních smečí, technických úderů i nečekaných kraťasů, a to vše bylo oslavou tohoto krásného sportu. Možná jen škoda, že závěrečné zápasy nesledovalo více diváků. Sekunda v čele s jejich třídní samozřejmě nechyběla/ještě aby ☺/, ale dále už tam zůstala jen hrstka kantorů, vedení školy a jedna absolventka, která měla zrovna cestu kolem. No a ještě horší situace nastala před vyhlašováním celkových výsledků, kdy doslova zmizeli už skoro všichni, bohužel i medailisté☹. Ti se potom ale naštěstí  ze šaten vrátili, a tak se závěrečný ceremoniál mohl uskutečnit. Všem medailistům náleží velká gratulace a i ostatním párům dík za předvedené sportovní výkony. A diváky v budoucím ročníku turnaje už nyní dopředu velice zdvořile žádám a prosím, aby na tribuně zůstali o něco déle. Každému se hraje lépe před plným kotlem, než když přijdou čtyři platící ☹ a z toho ještě dva omylem. Křenovskému badmintonu zdarec!!!

Konečné pořadí:

  1.   Schafferová Sára, Dostál Martin     2.A
  2.   Andrová Malvína, Dostál Marek    2.A
  3.   Chalupová Katka, Špička Zbyněk   2.D
  4.   Nekvapilová Alena, Jelínek Adam   5.A