6. 11. 2016

Gymnázium Křenová

Rusko 2016 - studentská výměna

Již podruhé se naše gymnázium zúčastnilo studentské výměny s gymnáziem v ruském městě Dzeržinsk. Ruská část výměny proběhla od 4. do 11. září, naši přátelé nás navštívili od 27. září do 4. října 2016.

Cesta „do neznáma“ započala na hlavním nádraží v Brně, odkud jsme se vlakem a následně letištním autobusem dopravili na pražské letiště Václava Havla, z něhož odlétal přímý spoj do Nižního Novgorodu. Zde nás naši hostitelé přivítali chlebem a solí. Po uvítání, které se neslo v tradičním ruském přátelském duchu, jsme se všichni odebrali do své rodiny, u které jsme následující dny bydleli.

Druhý den jsme měli na programu prohlídku gymnázia obohacenou vybranými ukázkami ruské literatury a krátkými inscenacemi. Toto pásmo písní, básní i tanců zapůsobilo na některé velmi emotivně. V tento den gymnázium taktéž oslavovalo slavného absolventa, který položil život za svou zemi. Odpoledne jsme strávili návštěvou Domu dětské tvorby (obdoba domu dětí a mládeže), kde byla přichystána ukázka různých zájmových aktivit a uspořádán exkluzivní koncert jen pro nás. Večer jsme se pokoušeli vyrábět národní panenku pro štěstí.

Třetí den jsme vyrazili na výlet do Nižního Novgorodu, prohlédli jsme si historický areál nižegorodského kremlu a část centra města. Před obědem jsme se přesunuli zpět do Dzeržinsku, kde nás po konzumaci sledě čekala návštěva zdejší dzeržinské radnice, na níž nám byly stručně představeny hlavní principy fungování tamějšího studentského parlamentu. Prostřednictvím závěrečné diskuse jsme se mohli detailněji obeznámit s uskutečněnými a plánovanými projekty. Význam celé akce potvrzovala i účast vysokých politických představitelů tohoto města.

Následující den jsme zamířili do městečka Boldino, v němž se nachází dům, ve kterém známý ruský spisovatel A. S. Puškin napsal mnoho svých děl, ačkoli na tomto místě pobýval vždy pouze po krátkou dobu. Většina účastníků exkurze byla příjemně překvapena a mírně zaskočena vzdálenostmi mezi jednotlivými místy, jež jsme během celého týdne navštívili, ruští kamarádi byli v tomto ohledu  adaptováni poněkud lépe.

Energii ušetřenou z předchozích dní jsme naplno využili den pátý, který byl vyhrazen kolektivnímu sportování. Mohli jsme si vyzkoušet mnoho dobrodružných aktivit, například zajezdit si na koni, hrát zábavné hry či vylézt na ruskou verzi lezecké stěny.

Předposlední den našeho pobytu v Dzeržinsku byl ryze v režii hostitelské rodiny, která se studenty realizovala vlastní program. Večer bylo uspořádáno rozlučkové setkání v blízkém kempu za městem. Většina účastníků využila této příležitosti k rekapitulaci příjemných momentů a chvil s ruskými přáteli.

Sedmý den v brzkých ranních hodinách nastalo na nižegorodském letišti smutné loučení, avšak s vidinou brzkého setkání. Po hodinovém letu jsme přistáli v Moskvě, kde jsme v průběhu tří dnů měli možnost shlédnout alespoň část nejzajímavějších moskevských pamětihodností. V úterý 13. září bylo definitivně ukončeno naše desetidenní putování po Rusku, během něhož jsme si upevnili a zlepšili znalosti tohoto významného světového jazyka.

Ruští přátelé dorazili v úterý 27. září. Přivítání proběhlo na našem gymnáziu, kde bylo nachystané malé pohoštění. V průběhu následujícího týdne jsme absolvovali prohlídku Brna, cestu lodí na Brněnské přehradě, dramatického zápasu Komety proti Spartě, návštěvu Mohyly míru a Staré pošty, Permonia, znojemského podzemí, Lednicko-valtického areálu, několika proslulých brněnských vil a opomenuta nezůstala ani krátká prohlídka naší školy. Předposlední den byl opět dnem rodinným. V úterý 4. října nastalo smutné loučení, vyváženo však bylo získáním nových přátel, zkušeností a vzpomínek, které jsou neocenitelné.

Závěrem bychom rádi poděkovali za profesionální přípravu, organizaci a nasazení paní profesorce Štohanzlové a panu profesoru Kadeřábkovi, kteří i v náročných podmínkách dokázali vyřešit veškeré situace a poskytnout nám tak vyvážený a nezapomenutelný zážitek. Poděkování patří i našemu čerstvému absolventovi Matěji Kosovi za poskytnuté rady a nápomoc během celého výměnného pobytu.

S přispěním Pavlíny Vymazalové vypracoval Šimon Matoušek (oba 3.D)