4. 5. 2016

Gymnázium Křenová

Jugend debattiert international – Klára Odstrčilová (4.A) v Praze postoupila!

Klára Odstrčilová, žákyně 4.A, reprezentovala naše gymnázium na celorepublikové kvalifikaci soutěže „Jugend debattiert international“, která se konala 28.-29. dubna v Praze v budově Goethe-Institutu na Masarykově nábřeží (hned za Národním divadlem). Celkem 16 zástupců z různých gymnázií ČR (např. z Ostravy, Opavy, Českého Těšína, Kroměříže, Zlína, Českých Budějovic, Liberce, Rumburku, Brna a samozřejmě Prahy) se „utkali“ ve dvou debatách. V první debatě se zamýšleli nad otázkou, zda mají své ředitele středních škol v ČR volit přímo učitelé a žáci. V druhé debatě argumentovali buď pro zavedení nepodmíněného finančního příjmu v naší zemi, nebo se vyjadřovali proti této možnosti. Témata to nejsou nikterak jednoduchá a všichni účastníci strávili spoustu času několikatýdenní přípravou a rešeršemi. (Jen malá připomínka: debaty o těchto nelehkých tématech probíhají skutečně v německém jazyce!  Ale klidně si na dané téma podebatuje několik minut česky, hned pochopíte…).

Kláru doprovázelo a podporovalo několik jejích spolužáků. Zatímco Klára a ostatní soutěžící měli na programu ve čtvrtek odpoledne společný trénink, pro ostatní byla připravena přednáška o možnostech studia a práce v Německu, kterou zajistilo Česko-německé fórum mládeže. Skutečně štědrý Goethe-Institut pozval večer všechny soutěžící (a soutěžící z nižších kol, kteří dále nepostoupili) a jejich pedagogický doprovod na večeři.

V pátek pak už proběhla samotná kvalifikace. Klára Odstrčilová si vylosovala v první debatě příznivou pozici „PRO 1“, kdy mohla vymezit a definovat téma podle svých záměrů. A vedla si výborně. Po polední pauze na ni v druhé debatě čekala povinně pozice „CONTRA“ a opět č. 1. V této debatě jí byl soupeřem i Karel Oprchal, který zastupoval ostravské gymnázium, ovšem tři roky strávil před přestěhováním do Ostravy právě na Gymnáziu Brno, Křenová. Dalo by se tedy říci, že tak trochu reprezentoval i naši školu. Z Klářina výkonu jsme byli opět nadšeni a čekali jsme na vyjádření poroty, později na celkové vyhlášení výsledků. A Klára Odstrčilová to dokázala, dostala se mezi posledních 8 soutěžících (je mezi nimi i Karel Oprchal) a v červnu ji čeká „Halbfinale“.

Hlavní ocenění si však může „vychutnat“ ještě předtím: všichni semifinalisté jsou pozváni na přelomu května a června na pětidenní soustředění do Bavorska, kde se jim znovu budou profesionálně věnovat lektoři, kteří s nimi dovednosti pro debatování budou pilovat.

Z Klářina úspěchu máme velkou radost, ale na tomto místě je třeba poděkovat i Víťovi Duškovi (6.A), který naši školu reprezentoval na JDI v loňském roce (rovněž dosáhl Halbfinale) a letos se velmi zodpovědně ujal role lektora, kouče, poradce, který nejen Kláře s přípravou na JDI významně pomáhal. Vedle toho se Víťa uplatnil letos už i jako porotce při JDI.

Kláře Odstrčilové ještě jednou blahopřejeme a držíme palce pro červnové Halbfinale!

Autor: Jan Rybníkář