13. 11. 2015

Gymnázium Křenová

Přednáška o bezpečnosti informačních technologií pro primu

Technika se neustále vyvíjí a má čím dál tím větší dopad na společnost, ale také na osobní životy jednotlivců. Na přednášce o bezpečnosti informačních technologií se žáci primy dozvěděli, na co si mají dávat pozor a jaká jsou úskalí a hrozby používání moderních technologií.

Velká část přednášky byla věnovaná detekci spamu, tedy nevyžádané pošty. Čím dál více útočníků používá tzv. „sociální inženýrství“ nebo „phishing“ útoky právě s použitím emailových služeb. Pokud nedbalý uživatel klikne na odkaz v emailu, otevře přílohu, odpoví na email, nebo zavolá na telefonický kontakt, který je v něm uvedený, může se velmi jednoduše stát obětí mnohých útoků. Tyto útoky mohou být cílené na samotný počítač (např. virus), osobu (ukradnutí identity), získávání citlivých údajů (číslo kreditní karty, přihlašovací údaje na sociální síti nebo internetové bankovnictví), omezeni přístupu k datům (které tzv. „Ransomware“ zašifruje a následně vyžaduje platbu) nebo použití počítače na odesílání spamu či DoS (Denial of Service) útoků na třetí strany.

Další kapitola byla věnovaná správné volbě hesel a demonstraci pravidelných úniků osobních (například přihlašovacích) údajů internetových společností, jako jsou například Ebay, Apple, Steam a jiné. Když tyto společnosti přišly o údaje svých uživatelů, které byly následně volně přístupné na internetu, demonstrovala se důležitost pravidelné změny hesla, jako i nutnost použití různých hesel na různé stránky.

Žákům byli doporučeny tipy, triky, programy a nastavení počítače a služeb pro dosažení větší bezpečnosti a soukromí. Vybrané úryvky z licenčních smluv Facebooku, ale i televizorů, poukázaly na to, s čím vším člověk souhlasí, jak používá daný produkt. Ochrana soukromí byla demonstrovaná na portále Google, který ukládá všechna vyhledávání, přesnou pozici v čase pomocí GPS souřadnic, vyhledaná a sledovaná videa na YouTube, jako i synchronizaci telefonických kontaktů.

Bezpečnost telefonů, jejich aplikací a služeb je dnes na jednom z prvních míst. Tato zařízení máme neustále s sebou a téměř nonstop připojené na internet.   Obsahují obrovské množství údajů zajímavých pro útočníka.

Fyzická bezpečnost, která jde ruka v ruce s novými technologiemi – výběr správného zámku na batoh nebo kolo, ale také ochrana před zjištění PINu na bankomatu – je dnes také velmi důležitá.

Poslední část přednášky byla věnovaná tzv. „Internet of Things“ = internetu věcí. Dálkové ovládaní nových aut, otvírání dveří na garáži nebo autě, či útočení pomocí ledničky nebo rychlovarné konvice jsou dnes běžné věci, které si lidé neuvědomují.

Přednáška sloužila jako komplexní pohled na mnohá odvětví bezpečnosti a soukromí, na které by si běžný uživatel měl dávat čím dál tím pozor.