30. 11. 2015

Gymnázium Křenová

Do Brna přijel Revizor

V pondělí 30. listopadu se studenti druhého a třetího ročníku vydali zhlédnout inscenaci Revizor do Kulturního domu Rubín. Pražskému Divadlu různých jmen se hra povedla zmodernizovat pro dnešní generaci tak, že díky ní byla přínosnější a zábavnější, než by spousta z nás očekávala.

Revizor je dílo pocházející z období ruského realismu, napsal jej Nikolaj Vasiljevič Gogol, který se nechal inspirovat historkou A. S. Puškina. Mohli jsme se tedy seznámit se satirickou komedií o tuposti, nevzdělanosti a zkaženosti úředníků v jednom ruském provinčním městečku, prolezlém korupcí a různými jinými neřestmi. Hra tak nastavuje zrcadlo všem, jejichž charakter je pokřiven podlézavostí a úplatkářstvím. Děj se odehrává v malém ruském městečku na počátku 19. století během 24 hodin, kde místní hejtman za pouhý jeden den stihne uplatit hned několik místních a společně se mohou rozdat pro jednoho podvodníčka, o němž se domnívají, že je očekávaný revizor. Ten naopak využívá jejich rozdavačnosti.

A i když bylo dílo napsáno v roce 1836, troufám si říct, že zcela určitě by odpovídalo i dnešní době. Motto knižního vydání:  „Nevrč, brachu, na zrcadlo, když máš křivou hubu,“ mluví snad za vše. Pondělní dopoledne tedy bylo jak vtipné a příjemné, tak i dosti hloubavé a prospěšné k uvědomění si dnešní nečestné doby.

Gabriela Matýsková