25. 11. 2014

Gymnázium Křenová

Obraz a hudba - pokračování druhé

Malbou číslo dvě v našem cyklu Obrazy a hudba na pokračování je dílo dle návrhu Anny Zoufalé z 1. D. Jedná se o přepis skladby anglické skupiny Pink Floyd, která se jmenuje High Hopes z alba Division Bell z roku 1994. Píseň evokovala v autorce tohoto obrazu zelenou barvu, měnící se a přeskupující v kapkách ohraničených vlastními odstíny. K takovému pojetí zvukových vln ji nejspíš inspiroval i text, ve kterém se zpívá, že „….tráva byla zelenější / světlo bylo jasnější / chuť byla sladší…“

Dokumentaci malířského postupu můžete vidět na přiložených fotografiích, při realizaci návrhu na velký formát asistovaly Dominika Kubešová a Lucie Ševčíková z 1.D, samotný obraz byl instalován u vstupu do šaten.

Protože toto dílo představuje žánr čistě abstraktní, vedl nás k doplnění našeho slovníku výrazů z historie současného umění a rozhodli jsme se zpracovat blog o abstraktní malbě  (podobně jako v případě jiných hodin na téma umělecké směry jsme vytvořili blogy o land artu  nebo tělovém umění ).

Na další malbě z naší série pracuje Klára Dittelová z 2.A. Jedná se o interpretaci obrazu zobrazujícího výtvarné pojetí skladby Život hrdinův z roku 1898 od Richarda Strausse.

Doufáme, že už brzy zde budeme moct tento artefakt také představit.

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6085734315442998721?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]