7. 11. 2014

Gymnázium Křenová

Bodies revealed

V rámci přírodovědného projektu studenti seminářů z biologie navštívili 7. listopadu 2014 kontroverzní výstavu Bodies revealed. Jaký pohled na exkurzi má Tomáš Rubínek z 5.A, se dozvíte v následujícím článku:

Výstava naháčů

I když se možná toto označení nebude zdát jako nejvhodnější, nikdo nemůže popřít, že ani jeden z vystavovaných na sobě neměli jediný kousek oblečení. Ba naše pohledy mohly zamířit mnohem hlouběji – pod kůži. A tak jsme mohli vidět až do nitra člověka. Už název výstavy „Bodies revealed“ – „Odhalená těla“ upozorňuje na to, že se zde lidská těla budou ukazovat v plné své kráse. Ovšem kdo by čekal krásné nahé postavy, na které je radost se podívat, bude zklamán. Než o krásnou podívanou na tvary lidských těl se jedná o „živou“ učebnici anatomie, při které se člověku spíše zvedá žaludek.

A tak tato výstava byla jako dělaná pro biologický seminář. Ve výstavních prostorách věnujících se 9 tématům lidského těla – od kostry, přes svaly, nervovou, oběhovou či trávicí soustavu až po vývoj plodu jsme si mohli prohlédnout velké množství celotělových exponátů, ale i jednotlivé orgány, kosti nebo dokonce lidské zárodky v různých stádiích vývoje. V paměti mi např. velmi utkvěly plíce kuřáka, které spíše než plíce vypadaly jak kus uhlí.

Množství informací a zážitků, které jsme si z výstavy odnesli, ještě posilnila studentka medicíny z Masarykovy univerzity, která nás po celé dvě hodiny doprovázela a snažila se, abychom z výstavy odešli co nejpoučenější.

A na závěr krátká reklamní pasáž: Zážitek to byl vskutku intenzivní, kolik lidských těl taky člověk má možnost uvidět. A tak pokud jste s biologickým seminářem tuto výstavu nenavštívili, tak můžu jen vřele doporučit, protože lidské tělo si už lépe asi neprohlédnete. Výstavu si v Brně můžete aktuálně prohlédnout až do 11. 1. 2015.

Tomáš Rubínek