15. 11. 2017

Gymnázium Křenová

Vila Tugendhat jako učebnice moderní architektury

Kde jinde se v Brně nejlépe seznámit s funkcionalismem, než v Černých Polích ve vile Tugendhat, a tak jsme se tam v úterý 14. listopadu vypravili se studenty dějepisného semináře.

Téměř holé podzimní stromy nám nabídly nerušený výhled na panorama celého města a každé okno v pokojích Tugendhatových se stalo důkazem, že nejhezčí obrazy nabízí příroda sama, a tedy není třeba místnosti plnit dalšími dekoracemi. Okrasnou funkci zastanou i kvalitní a nadčasové materiály a jednoduchý elegantní nábytek pouze vkusně doplňuje moderní design celé budovy. Jen těžko uvěřit, že budova vybavená klimatizací začala vyrůstat před více jak 85 lety.

Procházíme celým domem od ložnic a koupelen v nejvyšším podlaží, až po technické místnosti v suterénu. Největší pozornost si však získal "skleněný pokoj". Máme štěstí, mezi studenty je i klavírista, a tak můžeme alespoň na chvíli zakusit atmosféru, která v domě panovala za rodiny Tugendhatových.

Prohlídku završujeme v zahradě, odkud nás ani lezavá zima nedokáže vyhnat. Dlouze obdivujeme, jak přirozeně zapadá stupňovitá strohá stavba do svahu v krajině a jen neradi se vracíme z bydlení snů do běžné reality školního života.

Autorka: Magdalena Halová