18. 5. 2014

Gymnázium Křenová

Pohár vědy - Kvark

Pohár vědy s podtitulem pro letošní rok Kvark je převážně fyzikální týmová soutěž, která se snaží motivovat studenty pro studium přírodních věd.

Letošního ročníku této soutěže se účastnilo 8 týmů z naší školy a během ledna až dubna řešily zajímavé, poutavé a nevšední úkoly s praktickými pokusy s fyzikální a technickou tématikou. Soutěžící musí během jednoho měsíce vypracovat teoretické otázky, vyrobit funkční experiment a také kreativně vytvořit obraz svého týmů – heslo týmu, logo týmu a navrhnout týmová trička. Tento rok byl ve znamení témat: Dalekohled, Měření času, Kompas a Větrná a vodní elektrárna.

V kategorii nižšího gymnázia se umístil tým Logika z 1.A (L. Mitrengová, K. Prokešová, V. Veselá, T. Mezihoráková) na 33. místě v konkurenci více než 80 týmů.

Největších úspěchů zaznamenala naše škola v kategorii SŠ, kde tým Pozitronky (3.B – M. Hrabovská, P. Eckeltová, V. Mastíková, K. Seitlová) vybojoval 3. místo a postupuje do celorepublikového finále, které se uskuteční 13.-15- června 2014 v Nymburce.

Z dalších týmů musíme jmenovat tým Klokani (2.D – P. Havlát, T. Baranová, A. Gregor, M. Fojtl, N. Hofferíková), který se umístil na výborném 12. místě z celkového počtu 45 týmů v ČR.

Všem našim týmům děkujeme za reprezentaci naší školy a Pozitronkám přejeme hodně štěstí při boji o zlatou medaili!