24. 4. 2013

Gymnázium Křenová

Exkurze po technických památkách severní Moravy

Dne 24. dubna 2013 se vybraní studenti prvních a druhých ročníků zúčastnili exkurze do Ostravy. V tomto městě s bohatou průmyslovou historií jsme navštívili nejen Landek park – hornické muzeum s expozicí důlního záchranářství, ale i národní kulturní památku – Dolní oblast Vítkovice. Jaké vzpomínky exkurze zanechala, si můžete přečíst v odstavci, který sepsala Terezie Hrabovská.

Ve středu ráno jsme se shromáždili před školou. O půl osmé jsme nasedli do autobusu a vyjeli směrem na Ostravu. Pan řidič nás přivítal a mimo jiné poučil, jak máme používat záchod, čímž od toho všechny spolehlivě odradil. Za dvě hodiny jsme dojeli do Ostravy. Polovina nás vystoupila u kopce Landek a druhá část jela do Vítkovic. Nejprve jsme se podívali do dolu. Pan průvodce nám vysvětlil těžbu a názorně nám ukázal činnost některých strojů. Na chvíli zhasl světla, takže jsme poznali i naprostou tmu. Vylezli jsme z dolu, chvíli jsme se ohřáli na sluníčku a hned jsme se přesunuli na stanici báňských záchranářů. Toto povolání patří bez pochyb mezi nejtěžší. Záchranáři mají směny vždy od pátku do pátku a pravidelně cvičí, aby se udržovali v kondici. Rozhodně se nenudí, za rok mají údajně okolo 250 výjezdů. Na akce se připravují mimo jiné v tzv. dýmnici, která má stimulovat podmínky v dolu. Dýmnici jsme si prolezli i my. Měli jsme ale oproti záchranářům výrazně lepší podmínky, jelikož jsme neměli dýchací přístroje, které váží několik kilo a místnost nebyla zakouřená. Kolem poledne jsme se naobědvali v blízké restauraci a autobus nás odvezl do Vítkovic. Nasadili jsme si žluté helmy a vyrazili jsme na prohlídku. Naše exkurze byla, díky v areálu právě probíhajícímu majálesu, doplněná dokonce i hudbou. Podívali jsme se přímo do velké pece a na závěr také do velína. Tam jsme se rozloučili s naším panem průvodcem a nastal čas odjezdu domů.
 

Přestože se jednalo o celodenní akci, všichni zúčastnění se vraceli večer do Brna spokojeni a plni zážitků.

[pe2-gallery album="aHR0cDovL3BpY2FzYXdlYi5nb29nbGUuY29tL2RhdGEvZmVlZC9iYXNlL3VzZXIvZ3lta3Jlbi9hbGJ1bWlkLzU4NzQ5NDE1NzEyNTk4MzEzNDU/YWx0PXJzcyZhbXA7aGw9ZW5fVVMma2luZD1waG90bw=="]