2. 7. 2018

Gymnázium Křenová

Naše exkurze do Lednice

Ve dnech 21.-23. června se naše třída společně s panem profesorem Šturmou a paní profesorkou Sedláčkovou vydala na exkurzi do Lednicko-Valtického areálu.

Vše začalo ve čtvrtek ráno na Hlavním nádraží v Brně, kde jsme měli sraz. Vlakem jsme dojeli do Valtic, kde jsme se ubytovali v místním hostelu. Neplýtvali jsme časem a hned se vydali prozkoumat Valtice. Naše první zastávka byla u Kostela Nanebevzetí Pany Marie. Dále jsme pokračovali na zámek Valtice, kde jsme navštívili i zákulisí nově zrestaurovaného divadla. Posléze jsme vyšli z Valtic a pokračovali na  jsme na tzv. Kolonádu na Rajstně, kde jsme se pokochali výhledem na celý Lednicko-Valtický areál. Následovala tzv. Stezka bosou nohou, kde nás čekalo několik zajímavých stanovišť. I přes horko a únavu jsme se všichni dostali v pořádku zpět do hostelu.

Další den jsme se po snídani sbalili a vyrazili do Lednice. Naší první zastávkou byl tzv. Dianin chrám – lovecký zámeček ze začátku 19. století. Zde jsme absolvovali prohlídku interiérů a dozvěděli jsme se také něco o jeho historii. Další velkou zastávkou byly tzv. Tři Grácie, což je další ze staveb roztroušených na území Lednicko-Valtického areálu. Nejdůležitější je socha tří antických bohyň, kterou jsme ve skupinkách napodobovali. Minuli jsme Apollonův chrám a pokračovali do kempu nedaleko Lednice, kde jsme si odložili věci. Příští zastávkou byl zámek Lednice, kterým jsme tentokrát pouze prošli. Lodí, která nesla název Marie Luisa, jsme byli dopraveni po místním uměle vybudovaném kanále až k Janovu hradu. Janův Hrad je uměle vytvořená zřícenina, kterou si Lichtenštejnové na svém panství také nechali vybudovat v prvních letech 19. století.

Poslední den jsme se zastavili u zámku v Lednici a prošli zahradou až k místnímu minaretu. Někteří odvážlivci vyšli 302 schodů až na vrchol, kde si mohli užít výhled na daleké okolí. Následně jsme nasedli na historický motorový vlak z 50. let minulého století jménem Hurvínek. Ten nás odvezl do Břeclavi, odkud jsme pokračovali rychlíkem zpět do Brna.

Autoři: Aneta Chalupová a Jan Procházka, 3.A