15. 6. 2018

Gymnázium Křenová

Funkcionalismus v Brně

V pořadí čtvrtou vlastivědnou vycházku dějepisného semináře jsme ve čtvrtek 7. června věnovali funkcionalismu v Brně. Také tentokrát nás fundovaně provázel Bc. Jan Locker.

S prvními ukázkami tohoto architektonického stylu jsme se setkali už cestou od školy na Hlavní nádraží. Synagoga na Skořepce, budova hlavní pošty či cestovní kancelář Čedok ilustrovaly studentům hlavní rysy funkcionalismu - účelnost a funkčnost bez zbytečné dekorace. Další typické prvky jsme mohli objevovat na obchodních výlohách mnoha prvorepublikových domů v Masarykově ulici i na Zemanově cukrárně a kavárně na ulici Josefská.

Díky vstřícnosti ostrahy jsme si mohli prohlédnout také interiér spořitelny na Jánské. Vestibul, schodiště i prostory u přepážek názorně reprezentují zálibu funkcionalismu v kvalitních moderních materiálech i v záměru využívat v co největší míře přirozené světlo.

Přes pasáž Alfa jsme prošli na náměstí Svobody. Zde se u Komerční banky studenti setkali také s mimořádnou zavěšenou fasádou. Exkurzi jsme zakončili u dalšího unikátu - hotelu Avion, který je nejužším hotelem ve střední Evropě.

Na dílech Bohuslava Fuchse, Ludwika Miese van der Rohe a Ernsta Wiesnera tak studenti mohli poznávat, proč je Brno jedním z nejvýznamnějších center funkcionalismu.

Autorka: Magdalena Halová Foto: Barbora Nečasová, 3.C