6. 10. 2017

Gymnázium Křenová

Exkurze do Prahy – 4.E

Poslední zářijový týden se vydala naše třída na třídenní poznávací výlet do Prahy, aby prozkoumala krásy tohoto starobylého města. A vězte, že naše exkurze do hlavního města dopadla nad naše očekávání!

Vše začalo ráno 25. 9. 2017 ve vestibulu budovy hlavního nádraží Brno, kde jsme měli sraz. Cesta vlakem utekla velmi rychle a ihned po příjezdu jsme s našimi zavazadly zamířili na Václavské náměstí, kde jsme byli ubytovaní.  Poté naše kroky vedly na začátek Královské cesty – tedy k Prašné bráně. Od ní jsme putovali po stopách králů, kteří tuto cestu absolvovali v den své korunovace. Nechyběla fotka u Karlova mostu, u Lennonovy zdi a po obědě na Malé straně nás cesta dovedla přes Nerudovu ulici až na Pražský hrad. Tam jsme navštívili katedrálu sv.Víta, Vladislavský sál i Zlatou uličku. No a zbytek dne každý strávil vlastním programem – někteří z nás v planetáriu, někteří například v muzeu voskových figurín.

Další den jsme podnikli cestu židovským městem, kde jsme viděli nejen židovský hřbitov, ale i synagogy, včetně nejdéle funkční synagogy ve střední Evropě. Na odpoledním programu byla exkurze Staroměstské radnice i s jejím podzemím, jež jistou dobu sloužilo i jako hladomorna. Večer jsme v Národním divadle zhlédli inscenaci Pýcha a předsudek – s hereckými legendami Ivou Janžurovou a Pavlem Baťkem.

Poslední den našeho výletu jsme se hodně nachodili. Vyšli jsme od Valdštejnských zahrad na Letenské sady, odkud nás okouzlil strhující výhled na Prahu, pokračovali jsme přes Belveder a Jelení příkop a skončili až na Petříně. Poté jsme strávili posledních pár chvil v Praze každý po svém, většinou obědváním a loučením se s tímto velkolepým městem. Následovala už jen cesta domů a přemítání nad nezapomenutelnými zážitky.

Autor: Kompilát 4.E