27. 6. 2017

Gymnázium Křenová

Exkurze na záchrannou službu Jihomoravského kraje

Každý z nás buď použil či v budoucnu použije číslo 155, číslo na záchrannou službu. Pokud voláte z Jihomoravského kraje, dovoláte se právě do hlavního stanoviště ZZSJmK na ulici Kamenice tj. vedle Fakultní nemocnice Brno, která se stala 16. a 20. června místem exkurze pro třídy 3. E a 5. A.

Ujal se nás záchranář Vojtěch Nečas, který se ukázal být nejenom zasvěceným odborníkem, ale i vtipným a rétoricky zběhlým člověkem. Ten nás seznámil se základními údaji a fungováním této instituce.

Pak jsme navštívili koordinační středisko. Je to místo, kam se dovolá každý člověk, který na telefonu vytočí číslo 155. V této místnosti si člověk naléhavě uvědomí, že zatímco si ve škole neustále hrajeme hry co by kdyby, v této místnosti na žádné hry není prostor. V této místnosti jde do slova a do písmene o život. Měli jsme možnost pár minut pozorovat koordinátorky při práci. Předem podotýkám, že to nejsou telefonistky, které by jen zvedaly telefon, jsou to zdravotní sestry s dlouholetou praxí, které si musí vědět rady a rychle reagovat. Je pravda, že jim život usnadňují čtyři dotykové displeje, které mají okolo sebe, přesto je to práce vysoce zodpovědná.

To, co jsme mohli slyšet a vidět v této místnosti, na nás velmi zapůsobilo. Byli jsme vtaženi do první linie. V téže chvíli se řešilo hned několik dramatických situací. Ať už to byla resuscitace zkolabovaného člověka s naváděním nepřímé masáže srdce nebo zástava krvácení při amputaci prstů.

Poté jsme prošli zázemím záchranářů až do garáží, kde jsme si prohlédli dva vozy záchranné služby a jejich vybavení a vyzkoušeli některé zařízení jako lehátko a pulzní oxymetr.

Mám dojem, že tato exkurze většinu studentů zaujala, a že si z ní odnesli hodně poznatků a dojmů a třeba, jak se vyjádřil náš průvodce, to někoho ovlivní do té míry, že tuto zkušenost zohlední při volbě povolání.

Autorka: Veronika Mačátová