22. 1. 2017

Gymnázium Křenová

TouchEcon – studium VŠ na zkoušku

TouchEcon je program ekonomicko-správní fakulty MU, kterého se v první polovině tohoto školního roku zúčastnili i studenti našeho gymnázia.

Co je TouchEcon vlastně zač? Je to projekt, díky němuž studenti 3. a 4. ročníků středních škol mohou bezplatně okusit atmosféru vysokoškolského studia. Po včasné registraci máte na výběr z 8 – 10 předmětů pro daný semestr. Na své si přijdou nejen nadšenci do matematiky, ale i příznivci filozofie, psychologie a práva. Výběr je pestrý, ale počet míst je omezený.

Studium probíhá v běžném režimu VŠ, tedy včetně návštěv přednášek, seminářů a přípravy na závěrečný test. Již na začátku si je třeba vybrat, zda je vaším hlavním cílem seznámení se se studiem na VŠ nebo vzorné výsledky. Největší výhodou tohoto programu je, že v případě úspěšného složení dvou závěrečných zkoušek je vám prominuta přijímací zkouška na tuto fakultu. Můžete pak pokračovat ve studiu i po maturitě. Aby těch výhod nebylo málo, započítávají se získané kredity do prvního semestru vašeho řádného studia!

Jak jsem TouchEcon prožívala já?

Přihlašování mělo být ukončeno do konce srpna a já se nestihla přihlásit zavčas. Bez problému to šlo i později. Díky tomu jsem ale neměla takový výběr předmětů jako ostatní. Vybrala jsem si filozofii a správní právo, protože jsem chtěla předměty bez seminářů, jen s přednáškami. Na filozofii jsem v podstatě nechodila, protože se mi to krylo se školou, ale přednášky správního práva jsem navštěvovala. Měli jsme více profesorů, někteří byli lepší, jiní horší, prostě klasika. Zápisy z přednášek na filozofii jsem měla od kamaráda, ale už byly pět let staré. Při zkoušce jsem zjistila, že místo 34 okruhů jsem se mohla učit jen 16 a to ještě jiných. Naštěstí ten základ byl podobný, takže jsem to nějak napsala a naštěstí prošla. :D Ve správním právu jsem na většině přednášek byla a učila se tedy ze svých zápisů a z dvou učebnic. Nakonec z obsahu 13 přednášek byly u zkoušky jen 3 nebo 4.  Mohla jsem si proto odpustit asi den učení, ale dostala jsem B! Z toho jsem nadšená a jsem moc ráda, že jsem přijatá na VŠ (respektive že mám prominuté přijímačky), i když jsem tam ještě ani nepodala přihlášku.

Za sebe můžu TouchEcon doporučit, se čtvrťákem je toho sice hodně, ale když den, dva před zkouškou nepůjdete do školy a budete se učit, hravě to zvládnete. A už v lednu víte, že jste přijatí na VŠ, v čemž máte určitě obrovskou výhodu a pak už stačí „jen“ odmaturovat.

Autoři: Markéta Zuziaková, Lenka Švanigová, 6.A

Zatím nebyly vloženy žádné fotky.