25. 11. 2016

Gymnázium Křenová

Německo-český projekt „Zlatá stezka – On the Road“

Ve dnech 22. 10. – 30. 10. 2016 se sedm žáků z 5. A s paní profesorkou Zapletalovou vydalo na dobrodružnou mediální cestu z Norimberku do Prahy po stopách Karla IV. a jeho Zlaté stezky. Po dlouhé cestě vlakem a autobusem z Brna do Norimberku jsme se na mládežnické ubytovně setkali s dalšími sedmi, tentokrát německými, účastníky. Ještě tentýž večer nám byl představen program a veškerá technika (GO-PRO kamery, 360° kamera, zrcadlovky,…), kterou jsme měli po celou dobu k dispozici za účelem dokumentace naší cesty.

Následujícího dne jsme si prohlédli překrásné historické město Norimberk, zhlédli výstavu o Karlu IV., navštívili nacistické muzeum - Dokumentationszentrum, užili jsme si fotbalovou atmosféru při utkání mezi Norimberkem a Hannoverem a večer jsme se poprvé pustili do stříhání videí natočených během dne, k čemuž nám byl k dispozici zkušený kameraman.

Během naší cesty jsme se podívali i do menšího města na česko-německé hranici - Furth im Wald, kde jsme se procházeli nádhernou přírodou a poté navštívili město Domažlice, které leží na české straně hranice.

Další den naše cesta pokračovala do Plzně, kde jsme měli možnost město poznat zábavnou formou, a to v podobě „Stadtrallye“ a navštívili jsme také plzeňskou ZOO. Po večerech nechybělo opět zpracovávání videí a fotek, které jsme pořídili během dne.

V pátek jsme ujeli poslední etapu naší cesty a vydali se do hlavní města Prahy, které bylo pro německé účastníky největším lákadlem. Zde jsme si město opět společně prohlédli, dokonce i z lodi na Vltavě, zahráli si Lasergame a poslední den zakončili společně stráveným večerem, během kterého jsme vzpomínali na všechno, co jsme zažili.

Celý projekt se nám velmi líbil, potkali jsme spoustu nových kamarádů a navštívili mnoho krásných míst, jak v Německu, tak v České republice a doufáme, že se na podobných projektech budeme moci podílet i nadále.

Celá cesta byla dokumentována pomocí videí a fotografií, které jsou dostupné zde: http://goldenestrasse.tumblr.com/

Na závěr připojuji shrnutí celého projektu jedním z německých účastníků:

“Hunderte Kilometer haben uns getrennt oder einfach nur ein paar Meter. Es ist unvorstellbar was 7 tschechische und 7 deutsche Jugendliche für Brücken bauen können. Doch diese Reise war nicht nur mit Deutschen und Tschechischen Jugendlichen vollbracht, denn sie war voller Kulturen von Vietnam über Thailand und Russland bis nach Amerika und Italien. Wir haben unsere Länder repräsentiert um zu zeigen was in diesen 700 Jahren Trennung durch Karl IV passiert ist. Doch der tatsächliche Unterschied liegt nur in der Sprache und der Flagge, da Deutsche und Tschechen das gleiche Blut tragen, obwohl es viele Kriege gab, die uns getrennt haben. Die vielen Nationalitäten haben sich nach Jahren auf der Spur der Vergangenheit gefunden, sind durch Nürnberg, Furth im Wald, Pilzen und Prag die goldene Straße entlang.”

Autor textu: Klára Odstrčilová, 5.A