30. 9. 2016

Gymnázium Křenová

Vodní rakety, tentokrát před publikem + VIDEO

Jako každý rok si i letos třetí ročníky ve fyzikálním semináři vyzkoušeli roli raketových inženýrů.  Všichni žáci si podle návodu připravili spojením dvou PET-lahví o objemu 1,5 litru, papírových křídel, ventilku, vody a tlaku jednoduché rakety. První láhev tvořila tělo (improvizovanou spalovací komoru), na kterou jsme nasadili špičku z vrchní třetiny druhé lahve kvůli aerodynamice, dobře oblepili a utěsnili. Dalším krokem byla křídla, která se u každé skupiny lišila svým designem. Každá raketa byla díky těmto křídlům unikátní. Neméně důležitým krokem bylo pořádně utěsnit hrdlo láhve s ventilkem, aby voda, kterou se láhev později naplnila, nevytekla.

V pátek 30. 9. muselo být všechno připraveno do nejmenšího detailu a přichystáno ke zkušebnímu odpalu. Na školním dvoře jsme do rakety napustili malé množství vody, aby neunikal vzduch a raketa měla delší dolet. Už v 8:30 byla první raketa posazena na kovovou startovací podložku a připravena k natlakování. Opřeli jsme se do pumpičky a sledovali výsledek naší práce. Hned první pokus byl úspěšný. Rychlost startu nás překvapila, protože raketa byla ve vzduchu mrknutím oka. Tímto prvním pokusem si získala náš obdiv a respekt. Všechny rakety se dostaly do vzduchu a my měli chvíli čas na drobné úpravy, než přijde opravdové publikum. Dolepili jsme utržené letky a izolepou utěsnili, co se dalo.

Ruští studenti, kteří přihlíželi našemu pokusu, byli stejně nadšení jako my. Překvapila jednoduchost a funkčnost rakety. Tolik síly a rychlosti jen díky PET-lahvi, vodě a tlaku. Všichni jsme se moc dobře bavili a jsme rádi, že jsme si mohli tento zajímavý pokus vyzkoušet.

Autor: Michaela Dobrovolná 3.B