17. 6. 2016

Gymnázium Křenová

Zlatá republiková tečka našich beach boys na ukončení úspěšné sportovní sezóny Křenky

Začátek června bývá už několik let v rámci středoškolského sportování zasvěcen plážovému volejbalu. Toto relativně mladé sportovní odvětví přineslo našemu gymnáziu během krátké doby řadu skvělých úspěchů. A ani letošní ročník beachových středoškolek nebyl výjimkou.

Nejprve se v prvním červnovém týdnu konalo městské kolo tohoto krásného sportu. Dívčí i chlapecké páry sváděly po dva dny krásné a dramatické souboje v jemném písku Sokolského koupaliště u Brněnské přehrady. Hrálo se už tradičně „pavoukovým systémem“ na 2 porážky. To znamená, že i když jednou prohraješ, tak jdeš do oprav a stále máš šanci na celkový titul. A naše páry to opět po roce dokázaly a v obou kategoriích jsme brali kov nejcennější. U kluků nás letos trošku potrápila Jaroška,  která nad námi zvítězila už ve 2. kole.  Systémem oprav se David a Dan znovu probojovali do bojů o místa nejvyšší a zde si už s tradičními soupeři poradili. Nebylo to sice vůbec lehké, 18:16 v tie-breaku, ale na to se historie za pár dní už ptát nebude. Prostě mistři Brna 2016 v plážáku jsou opět z Křenky, Daniela Resová a Mirka Dunárová a v chlapecké kategorii David Pavlovský a Dan Doleček. A i další náš pár Karel Pelikán, Jakub Novotný sahal po medaili. Bohužel to letos vyšlo jen na tzv. brambory, tedy nepopulární 4. místo. Ale i tak dobrý výsledek.

Hned za týden už na Sokecu válčily beachové dvojky z celého Jihomoravského kraje. Daniela Resová měla bohužel nějaké reprezentační povinnosti, takže na turnaji hrát nemohla. Narychlo vytvořený náhradní pár Mirka D. a Katka Pírková bojoval a hrál pěkný voliš, ale na příčky nejvyšší to letos v kraji nestačilo. Holt Danuška je fakt asi jenom jedna. Jakub s Karlem taky podali velice solidní výkon a chyběl jim jen pověstný krůček k postupu do poslední čtyřky. Co ale letos předvedli v kraji David s Danem, klobouk dolů a šupem!!! Už si úplně přesně nepamatuji názvy škol a měst, ale myslím, že v 1. kole sestřelili klučíky z Bučovic a hned v druhém pak bratry Sedlákovy z Jarošky.  Tentokrát žádné drama 2:0 na sety a zdarec. A pak už jen vítězství za vítězstvím až do samotného finále. Zde se jim konečně po čase zase postavil někdo jiný než stále omílaná Jaroška. Namakaní a urostlí chlapíci z města okurek Znojma Kasan a spol. byli opravdu těžkým oříškem, ale náš pár hrál prostě zápas od zápasu lépe a lépe. David je plážista téměř od Boha, mrštný a rychlý v poli, ale i na saku si uhraje svoje. Občas na bloku zaskočil soupeře, když se z nízkého podřepu neskutečně odrazil, jeho paže dokázaly famózní přesah sítě a soupeřova smeč byla nemilosrdně zastavena. Zkrátka beachový koncert v přímém přenosu. Dan je povoláním šestkový volejbalista a beach boy se z něho stává jen na pár dní v roce právě po boku Davida. Prý ho snad plážák ani moc nebaví, ale podle mě trošku kecá.  Jeho výkon rostl set od setu, na bloku byl jako vysoká, téměř nepřekonatelná zeď a jeho záludná levačka je opravdu nevyzpytatelná. Občas se míčem jen pomazlí a zahraje jemně do volného prostoru a občas vypustí dělo, že je v písku kráter téměř rozměrů Etny. Oběma těmto úderům ovšem vždy ale předcházely milimetrově přesné Davidovy nahrávky, ať už bagrem nebo prsty. V obojím je mladý talent opravdu mistr svého řemesla. A bez této souhry to prostě nejde.(z h-vna bič neupleteš). A o tom plážáček tak trošku je. Sečteno a podtrženo mistři Jihomoravského kraje 2016 jsou po roce zase z Křenky, opálení sympáťáci z 3. D David a Dan a cesta na republiku je otevřená!!! Tentokrát postupovaly pouze dva nejlepší páry z kraje.

Závěr zkusím vykreslit už jen stručně. Je čtvrtek 9. 6. 2016,  Sokolák a po roce opět republika. První překážka shodou okolností stejná jako loni Ostrov nad Ohří. Kluci ze západu republiky sice šikovní, ale jak vtipně podotkl Dan, hra kočky s myší. 2:0 na sety a valíme dál… Další nástraha naopak z východních Čech, pardubické perníčky. Nesmírně houževnatá a sehraná dvojka, moc dobří „bíčaři“, krásný a vyrovnaný duel, ale body zůstaly v Brně a opět 2:0 pro Křenku a pokračujeme. Ve čtvrtfinále matička Praha. Tyto zápasy mají své kouzlo a náboj, ale tentokrát se drama nekonalo. D+D si na pražských gymnazistech pochutnali jako na dortíčku se šlehačkou a zcela po právu jsme proklouzli do final four. Zde už  dnes podruhé zazlobili studenti z města koní a perníku, tedy z Pardubic, ale i druhý duel vyzněl v náš prospěch. A samotné finále znovu se Znojmem, tedy repríza krajského boje o titul. Soupeři byli zdravě nažhavení vrátit nám porážku z posledního zápasu. Hrálo se opravdu nádherné utkání, plné dramatických, vyčerpávajících a dlouhých výměn.  Skóre bylo stále velice vyrovnané. Obě koncovky setů zvládli ale naši šampioni na jedničku a zcela po zásluze jim už podruhé v řadě patří republikové zlato!!! Bravo, bravo, bravo znělo brněnským Sokolákem a pak už jen naprosto zasloužené „standing ovation“. A nyní už jen závěrečná úvaha. Kdyby mohla hrát i Daniela s Mirkou, tak jsme se s kolegyní Vlaďkou shodli, že bychom měli na 99,999 % zlaté medaile hned dvě a radost z úspěchu by byla ještě o kousíček větší. Ale i tak si snad David s Danem svoji beachvolejbalovou cestu letošními středoškolskými turnaji pořádně užili a patří jim obrovská gratulace a poděkování za vynikající reprezentaci našeho gymnázia.  V hledišti se vedle tělocvikářů Vlaďky, Igora a Hany O. objevila i naše bývalá kolegyně Oli B., věkem sice důchodkyně, ale srdcem i duší stále sportovní tygřice. Byly zde i mladé začínající volejbalistky z našeho gymplu Simona a Klára. A početný kotel fandů z 3. D v čele s vítězem Studentské laťky, sportovním srdcařem Peťanem B. I takové atletické celebrity si nenechali ujít jedinečný úspěch křenovských barev. Všem dík za diváckou přízeň a v roce 2017 si to můžeme ještě možná všechno zopakovat. Daniela, David, Dan a Mirka. Všichni z Brna, všichni z Křenky a tři z nich dokonce ze stejné třídy, budoucí 4.D. To by byla fakt pecka!!! Tříďaska Vlaďka ani já bychom asi nebyli proti… Hejá Brno, hejá Křenka.

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6298172079546858209?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]