28. 6. 2016

Gymnázium Křenová

Vídeň aneb Královské město

V úterý 21. 6. 2016 jsme se vydali na výpravu do Vídně po stopách císařovny Sissi - abychom lépe poznali císařovnu Alžbětu Bavorskou i jejího manžela, císaře Františka Josefa I.

Naše výprava začala před školou, kde jsme se všichni naskládali do autobusu a mohlo se vyrazit. Vídeň! Kdo tam nebyl, jakoby nežil. Zámek Schönbrunn je chloubou Vídně a troufám si říct, že i celého Rakouska. Sissi zde zažila spoustu strastí a neblahostí, my si to tu však užili.

Nejprve jsme navštívili muzeum kočárů, kde kromě vozů a koňských spřežení byla k vidění také jezdecká výbava císařovny nebo slavnostní uniformy rakouské i uherské šlechty.

V zámeckých zahradách jsme se rozdělili na dvě skupinky; jedna vyrazila do ZOO - mimochodem nejstarší zoologické zahrady na světě. Hlavním lákadlem bylo slůně, lvi a tygři. Ale naši pozornost upoutali i hroši a tuleni dovádějící ve vodě, krmení nosorožců, pandy nebo podmořský svět.

Druhá skupinka se rychlostí blesku rozprchla po zahradách. Většina si lehce našla cestu do labyrintu, ale cesta ven se už hledala obtížněji. Až na to, že bylo vedro na padnutí, si všichni užívali viditelné i skryté krásy zahrady.

Když se po pár hodinách všichni bez úhony setkali na parkovišti před zámkem, autobus se rozjel směr Hermesvilla, což je vila pojmenovaná podle posla bohů, a jen málokdo ví, co ji spojuje s císařskou rodinou. Nám to prozradila paní profesorka Hladká, která nás také provedla celým objektem.

Vila byla postavena r. 1882 na popud Franze Josefa, aby Sissi přestala tolik cestovat a usadila se. Bohužel se mu to nepovedlo a Sissi vesele cestovala dál. Občas však i s dětmi využila klidu Hermesvilly, kde se mohla v rozsáhlém parku také projet na koních, kteří tu ve stájích měli doslova královský život.

Navečer už všichni byli unavení z celého dne chození i z horka, a tak se jen těšili na závěrečnou zastávku v G3, kde samozřejmě většina zamířila do Primarku a nakoupila spoustu věcí. Na zpáteční cestě se všichni chlubili tím, co si koupili, nebo usnuli. Prostě je nejlepší říct, že si každý užil výlet po svém.

Barbora Nečasová, 1.C

Magdalena Klímová

foto: Vendula Veselá, 3.A