26. 6. 2016

Gymnázium Křenová

Francouzské divadlo

Psali o nás ve francouzských novinách, diváci dali najevo svůj obdiv nejenom potleskem, ale přišli za námi i osobně. Na pozvání jsme pak hráli 20. 6. 2016 i ve Francouzském institutu v Praze v rámci Divadelního dne.

Francouzské divadlo má na naší škole více jak desetiletou tradici, ale tentokrát se vše seběhlo hodně rychle. V březnu nadchli naši partneři z Lectoure svým divadelním uměním některé studenty z 3.C a 2. C.V tu dobu měla již 2.C za sebou divadelní ateliéry s paní Noubelovou. Stačilo už jen vybrat text.

Lectoure leží v Gaskoňsku a odtud přece pocházel d´Artagnan. Volba padla na Tři mušketýry. Klasika, ale pomaličku už zapomínaná.

Ocenili ji i francouzští diváci. A také herecké výkony a množství textu, který perfektně zvládli Štěpán Krejčí (2.C) v roli d´Artagnana, Filip Čapka (3.C) jako Athos, Radka Finstrlová (2.C) – jako Porthos, Daniel Fries (3.C) – jako Aramis, M. de Tréville – v podání Radky Kobzové( 2.C), kardinál Richelieu - Terezy Kasalové (2. C), Milady od Viki Šínové (2. C), Tereza Zakopalová (3.C) jako Constance Bonacieux, královna ve ztvárnění Kateřiny Petříkové (2.C), Ludvík XIII. v realizaci Elišky Čechové ( 3. C), kat v provedení Hany Pospíšilové ( 3.C).

Náš dík patří panu profesorovi Kaňovi, který vlastnoručně vyrobil meče, katovu sekyru a královnin náhrdelník, a babičce Elišky Čechové za obleky mušketýrů.

Všechny zkoušky s sebou nesou i množství zábavy. Také divadelní ateliéry, které jsme kromě Brna absolvovali i v Praze, kde se naší školy ujal významný francouzský režisér a herec Éric Cénat, vypadají jako nekončící legrace, ale je to i práce.

Autorka: Iva Jiráčková