14. 4. 2016

Gymnázium Křenová

Vila plná kontrastů a fazolový král

S dějepisným seminářem jsme tentokrát při poznávání Brna zavítali do vily Stiassny, vybudované koncem 20. let v modernistickém stylu dle návrhu architekta Ernsta Wiesnera.

Zahrada nás uchvátila svou rozlehlostí i moderním vybavením. V meziválečné době zde nechyběl bazén, tenisové kurty, garáž se střechou osázenou sukulenty nebo stáj pro dva koně a poníka. Dvoukřídlá budova evokuje z průčelí středomořské bungalovy. Chybí jen palmy a pod terasou pláž. Litujeme, že nádherný výhled do okolí kazí na obzoru silueta kohoutovického sídliště. Jinak okolí vily prostě nemá chybu.

Při vstupu dovnitř zažíváme menší šok. Moderní, téměř funkcionalistický exteriér skrývá místnosti vybavené skoro jako na zámku. Ložnice, šatny, mramorové koupelny... Křesílka, starožitné obrazy, křišťálové lustry... veliké plátno s námětem oslavy a na ní fazolový král.

Paní průvodkyně nás seznamuje s rodinou Stiassny i s osudem vily po jejich odchodu do emigrace. Některým však po celý zbytek prohlídky spíš vrtá hlavou ten fazolový král. Jestli vás zaujal taktéž, zkuste se na něj zeptat ve 3.D či v 5.A, nebo se na něj přijďte podívat přímo do vily Stiassny v Pisárkách.

Autorka: Magdalena Klímová

Fotografie: Natálie Spáčilová (3.D)