20. 4. 2016

Gymnázium Křenová

Florbalový „hejtmanský“ pohár z Tišnova už podruhé v řadě pro Křenku

Ve středu 6. 4. 2016 se v nedalekém Tišnově konal už 7. ročník prestižního florbalového turnaje O pohár hejtmana Jihomoravského kraje. Tato akce, která je štědře sponzorována a výborně zorganizována kolegy z místního gymnázia, patří posledních pár let mezi tzv. jarní florbalové klasiky.

A to nejen proto, že se zde našim reprezentantům mimořádně sportovně daří, ale celková atmosféra turnaje s tradičním projevem ředitele školy/stále stejný/ a starosty města/pokaždé jiný/,dodává soutěži nezaměnitelnou tvář. No a když potom ještě proběhne slavnostní nástup pod vedením sličných hostesek a místní taneční dívčí skupina to rozbalí přímo na palubovce, hned je den veselejší.

A letos se našim klukům povedl opravdu husarský kousek. Čtyřčlennou základní skupinou jsme projeli doslova jako nůž máslem. První na řadě byl gympl ze  Šlapanic, který jsme převálcovali naprosto jednoznačně 5:0. Dalšími soupeři, na kterých jsme si pochutnali, byli hoši z bučovického gymnázia, kteří prohráli 8:0. Poslední zápas ve skupině to odneslo gymnázium ze Zastávky u Brna, které dostalo  pětibodový příděl. Nespasil je ani mimořádně fyzicky disponovaný hráč Pepa, který byl minulý rok téměř k nezastavení. Letos ale Josef po pár minutách pochopil, že ani kdyby byl rychlý jako Usain Bolt, tak na herně vyladěnou Křenku, to prostě tento rok nemůže stačit. Takže vítězství ve skupině, plný počet bodů,  bez obdrženého gólu s úctyhodným skóre 18:0!!!

To ale ještě nebylo všechno. V semifinále jsme nedali šanci gymnazistům z Břeclavi, kteří sice byli fyzicky neskutečně nabušení, rychlí, ale florbalová chytrost a taktika ala Křenka opět slavila úspěch a výsledek 4:0 nás posunul do očekáváného finále.

A zde proti nám téměř přesně po 365 dnech opět Jaroška, vítěz letošních středoškolek v Brně, tým nabuzený na vítězství a navíc loni s námi právě zde prohrál na nájezdy 1:2. Měl nám tedy co vracet a jejich kouč Hlásenský, který snad celý rok chodí ve florbalovém tričku s nápisem Bulldogs , své kluky před zápasem pořádně nažhavil.

A samotné finále probíhalo nějak takto. Začátek z obou stran nesmírně opatrný, protože hrací doba zápasu je na turnaji pouze 2 x 10 minut hrubého času a inkasovat rychlý gól znamená  velkou komplikaci. Obrany obou týmů hrály velice zodpovědně, útočníci si také plnili své defenzivní úkoly a byla to taktická bitva. Asi v 5. minutě zápasu jsme ve středu hřiště trošku propadli a Jaroška šla do otevřené obrany, ale naštěstí  její útočník netrefil v tu chvíli téměř odkrytou naši branku. To kdyby tam spadlo, tak možná bylo vymalováno. Ale štěstí přeje připraveným a  kluci se začali postupně osmělovat, hra se vyrovnala a poločas skončil bez gólů. Druhá půlka začala podobně jako úvod zápasu. Boj o každý čtvereční metr hřiště, hra hodně do těla a hlavně neudělat chybu, protože v tu chvíli inkasovat se u obou družstev skoro rovnalo prohrát. Asi 4 minuty před koncem zápasu, když už možná obě strany pomalu přemýšlely, kdo pojede nájezdy, náhle zcela nečekaně zahřmělo. Ve středním pásmu  Jaroška špatně rozehrála, my jsme získali míček, ještě tam došlo k drobnému kontaktu našich hráčů, který soupeře možná trošku zmátl a najednou se zcela sám na branku soupeře řítil florbalově lehce nevyzpytatelný centr  „Šnajdy“. Tuto skoro životní šanci uchopil náš hráč  pevně za pačesy. Naznačeným pohybem ramen rozhýbal brankáře soupeře a pak nekompromisní tvrdou střelou poslal náš tým do jednogólového vedení. Jaroška ještě v závěru zkoušela hru v šesti hráčích v poli tzv. power-play, měla šance, ale nakonec jsme pečetili vítězství  střelou do prázdné klece na 2:0. Závěrečný klakson a už jen výbuchy radosti, endorfinové osvěžení a pohár hejtmana Haška byl znovu po roce v našich rukou. Hejá Křenka!!!

Za školu na hřišti bojovala letos vynikající florbalová partička: Kryštof Bartek, Martin Němec, Lukáš Paták, Dominik Král, Radek Zelený, Štěpán Krejčí, Alex Svoboda, Vojtěch Hovora, Vít Škrob, Kryštof Kopečný, Adam Jarolím, Michal Vajda, Ondřej Procházka.

Na lavičce svými trenérskými zkušenostmi výrazně pomohl dlouhodobě zraněný Radek Vybíral, se kterým jsme si dali na tišnovském nádraží jedno vítězné pivko/Kozlíček 11, pro pořádek/. Oběma už nám bylo 18, takže všechno v cajku. Pokud příští rok získáme vítězný hattrick, putovní pohár už by definitivně mohl zůstat u nás na gymplu.

A na úplný závěr velké poděkování za dlouhá léta strávená ve florbalové reprezentaci školy letošním maturantům Adamovi, Dominikovi a Lukášovi. A hlavně Lukáš/řečený Paty/ za 6 let svého působení na gymplu zde zanechal výraznou florbalovou stopu… Kluci, děkujem!!!