7. 3. 2016

Gymnázium Křenová

Za gotikou k Jakubovi

Ani silý déšť přecházející ve sněhovou vánici neodradil studenty dějepisného semináře od návštěvy kostela sv. Jakuba v Brně. Studenti 5.A a 3.D měli v pondělí 7. března jedinečnou příležitost nahlédnout pod ruce restaurátorům renovujícím oltáře v kostele sv. Jakuba, kde od loňského roku probíhá celková rekonstrukce chrámu.

Kostel jsme si mohli "prošmejdit" opravdu od přízemí až po půdu. Nejkrásnější pohled na gotické klenby byl z kostelního kůru. Unikátním schodištěm s dvojitou šroubovicí jsme se vypravili až ke krovům a mnozí odvážlivci si na věži zkusili rozhoupat ručně kostelní zvon. To vše ještě před tím, než se kostel po generální opravě slavnostně otevře veřejnosti.

Tímto děkujeme pracovnici děkanství u sv. Jakuba Martině Petříkové a fundovanému průvodci Janu Lockerovi, kteří nám tuto exkurzi umožnili a od nichž jsme se dozvěděli mnoho zajímavostí o gotice i o staletých překvapeních, která v kostele sv. Jakuba čekala na restaurátory.

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6262041832662635281?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]