26. 11. 2015

Gymnázium Křenová

V krajském kole plaveckých středoškolek Křenka vylovila dvě stříbrné medaile…

Konec listopadu už mnoho let v přeplněném podzimním kalendáři Asociace školních sportovních klubů patří plavání. V areálu bazénu Tesly Brno se sejdou nejlepší týmy z celého Jihomoravského kraje a změří své síly v tomto krásném sportu. Závodí se ve všech plaveckých způsobech /motýlek, znak, prsa, kraul/ a dále pak v polohové  a  klasické štafetě volným způsobem. Družstvo školy tvoří 6 nabušených plavkyň nebo plavců, kteří musí obsadit všechny discipliny i štafety a jednotlivá pořadí se pak sčítají. No a vítězí škola s nejnižším součtem umístění. Je to průhledné, jednoduché a spravedlivé.

Na úplně nejvyšší příčky v soutěži týmů jsme letos asi pomýšlet nemohli.  Ale v individuálních závodech jsme měli letos hned dva žolíky, a to Michaelu Kyselovou/3.A6/ a Filipa Odstrčila/4A6/. Oba jsou z oddílu Krokodýl Brno a podle toho taky jejich vystoupení  v bazénu vypadalo. Míša to v rozplavbě na padesátce  motýlem rozvlnila téměř jako několikanásobný olympijský vítěz Michael Phelps a dosažený čas ji vynesl až ke stříbrné medaili. Stejně mazácky si počínal i Filip, který na 50 m prsa našel jen jednoho přemožitele v podobě českého juniorského reprezentanta Březiny a dosáhl na krásné druhé místo. A jen tak mezi námi plaveckými fandy, když oba zmíněné plavce sledujete při jejich sportovním výkonu, všímáte si souhry paží a nohou i práce celého těla,  jedná se o hotový estetický zážitek a je to opravdu pastva pro oči. A když k tomu připočteme ještě zdravě „vyfachčené svaly“/žádná chemie, jen tvrdá dřina na každodenním tréninku/ a slušivé padnoucí plavky a čepičky, tak opravdu není co dodat☺.

Ale ani ostatní reprezentantky a reprezentanti školy rozhodně nezklamali a svou práci ve vodě si odvedli stoprocentně a se ctí. Týmový křenovský duch přímo sálá z obou přiložených foteček a i v průběhu přeborů se holky a kluci podporovali, navzájem si fandili, po odplavané disciplině si přišli „plácnout“ s ostatními členy týmu a i s pedagogickým doprovodem /Hana V. a Igor P./, což nás s kolegyní určitě potěšilo. „Tesláckým“ bazénem se za naše gymnázium kromě výše zmíněných stars proháněli tito studenti: Filip Míčka /4.A6/- bývalý vodní pólista Komety Brno, plaval 50 m prsa, obě štafety a odvedl spolehlivý výkon, Tomáš Nešpor/6.A6/- namakaný bývalý závodní plavec, bojoval skvěle na 50 m motýlkem i v obou štafetách a myslím, že v delfínu skončil jen těsně pod stupni vítězů /výsledky totiž plavecká krajská federace ani po týdnu a více stále neposlala☹/, Dárius Brezáni/6.A6/- výborně se vypořádal se záludností obrátky na 50 m znak, hlava i trup zůstaly naprosto nepoškozené a i ve štafetách odvedl jako bývalý závodní plavec kvalitní výkon, Jan Stratil/6.A6/- závodil na 50 kraul a v klasické štafetě. Jediný mladý muž našeho týmu, který nikdy neplaval závodně a ani nehrál vodní pólo. Pouze trošku fušuje do řemesla vodním záchranářům a myslím, že herecké hvězdy seriálu Pobřežní hlídka Pamela A. a David H. by určitě jen „čuměli“, jak tady v Čechách válíme „kraulíka“. A na závěr Šimon Potůček/6.A6/- zaplaval si to stejné, co jeho kolega - vodní záchranář. Aktivně se plavání věnoval na základce, kraula stylově vychytaného a skvělý hecíř do týmu. Za kategorii dívek si s chutí  zamakaly tyto křenovské studentky: Adéla Pakostová/4.D/, Zuzana Hašková /3.B/, Kateřina Hromadová  /2.B/ a Veronika Velichová  /3.A6/.

Holky a kluci děkujem za vzornou repre školy a příští rok třeba s některými na Tesle zase…