22. 5. 2015

Gymnázium Křenová

Zážitky z Ekokurzu

Letos jsme se jako jediná třída rozhodli vyrazit na třídenní Ekokurz v příjemném prostředí údolí Říčky, na samotě Kaprálův mlýn. Protože jsme do Kaprálova mlýna vyráželi jako první třída vůbec, nevěděli jsme pořádně, co od takového Ekokurzu máme očekávat. V našich představách byl pobyt v rozbořených chatkách a přednášky o třídění odpadu. Namísto toho nás hned na první pohled uchvátil krásný Kaprálův mlýn, zajímavý program a dobré jídlo. A co jsme tedy ty tři dny dělali? 

  Ve středu ráno jsme nasedli do autobusu a za necelých 15 minut jízdy jsme se dostali na zastávku Říčky, ze které jsme se vydali po asfaltové silnici k ubytování. Po krátké pauze nás pan Medek (vedoucí Střediska ekologické výchovy Kaprálův mlýn, který se o nás celé tři dny staral) provedl celým areálem, ukázal a objasnil nám princip ekologických "fičurek" (od hliněných stěn udržujících vlhkost vzduchu až po důmyslný systém ohřevu vody) a především nám povyprávěl dechberoucí historii mlýna a jeho minulých majitelů – rodiny Kaprálových. Následoval oběd, který byl stejně dobrý, jako všechno ostatní jídlo, které jsme po 3 dny dostávali (a to jsme celkem nároční strávníci, jak po stránce kvality, tak i po stránce kvantity :D). Další program pokračoval po obědové pauze, kdy jsme se rozdělili do týmů a každý dostal tablet s GPS trasou, na které plnil 12 úkolů. Každý tým měl jinou trasu - například do blízkých jeskyňek nebo lomu. Večer jsme společně vyhodnotili úkoly, zážitky a ukázali si fotky, které jsme pořídili a šli jsme se bavit na pokoje.

  Ráno nás čekala vydatná snídaně po které jsme nasedli do autobusu a vydali se směrem k první zastávce - Rudickému propadání. Nejlepším zážitkem bylo prolézání jeskyně, kde jsme se úzkou jeskynní chodbičkou proplazili až k vodopádu. S bahnem až za ušima jsme vklouzli do autobusu a jeli dál. V  lomu Seč jsme se dozvěděli o vlivu člověka na krajinu a naše oblečení opět nezůstalo čisté. Po příjezdu do mlýna jsme rozdělali oheň a užili si společný večer plný falešných tónů a špekáčků.

 Poslední den jsme pracovali na našich týmových postrech, ve kterých jsme ukázali, co jsme se za celé tři dny dozvědeli. Těsně před odjezdem jsme si zahráli opakovací hru, za kterou jsme dostali fairtradovou čokoládu, která padla po cestě na zastávku autobusu. 

  Ekokurz nám dal mnohem více, než jsme od něj očekávali. Chtěli bychom tímto poděkovat p. prof. Karmazínovi, že nám výlet zprostředkoval, a především si ceníme přívětivosti a ochoty lidí z Kaprálova mlýna, kteří nám vyšli ve všem vstříc od jídla až po program.

Anna Slaninová a Monika Štulpová

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6195073787976537377?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]