30. 4. 2015

Gymnázium Křenová

Krajské kolo chemické olympiády kategorie B – u nás na Křenové

Stalo se již milou tradicí, že krajské kolo chemické olympiády kategorie B probíhá na našem gymnáziu. V letošním, již 51. ročníku ChO, se 30. dubna 2015 v krajském kole utkalo 27 soutěžících ze 12 gymnázií Jihomoravského kraje a SPŠCh v Brně. Za naše gymnázium v soutěži bojovali Vítězslav Halašta (4.A), Filip Ilkanič (4.A) a Petr Slávik (3.C). Chlapci měli velmi dobře našlápnuto, školní kolo je jim povedlo, ale bylo jasné, že na prvních pozicích bude velká tlačenice, protože řada ze soutěžících již řešila chemickou olympiádu vyšší kategorie a dokonce 5 soutěžících reprezentovalo Jihomoravský kraj v celostátním kole ChO. Nicméně umístění našich studentů bylo naprosto úžasné!

4. místo – Vítězslav Halašta 9. místo – Petr Slávik 14. místo – Filip Ilkanič

V následujícím odstavci vás Víťa Halašta seznámí se svými pocity, které má s ChO kategorie B spojené. Nutno podotknout, že Víťa se v letošním školním roce probojoval do třech krajských kol ChO (řešil i kategorie pro starší studenty) a jedno vítězství mu oficiálně proklouzlo mezi prsty, přesto pro nás vítězem je... Po skončení chemické olympiády kategorie C jsem to moc nadějně na kategorii B neviděl. Kvůli losu mi utekla knížka, kterou jsem chtěl mít doma. Byl jsem už ze soutěžení, které trvalo téměř nepřetržitě od listopadu, unavený, a hlavně zde byla skutečnost, že mé známky byly v troskách. Nicméně ve škole jsem dostal něco jako "úlevu" ze zkoušení a testů a s motivací, kterou jsem získal od paní profesorky, přátel i mé přítelkyně, jsem se rozhodl do toho zcela nezávazně jít. Kdo mě zná, tak ví, že nedokážu dělat nic jen tak napůl, takže jsem se do toho pořádně ponořil. Elektrochemie, 40 článků nazpaměť, výpočty, chiralita, kyselé vodíky a alkyny. Nervozita jako vždy vypukla den předem a to na koncertě, kde jsem účinkoval jako žák ZUŠ. Bezesná noc. Nastal den D. Laborka nefungovala, panika se šířila. Titrace nevycházela kvůli nedostatku kyseliny sírové. Zadání bylo opraveno a po chvíli to už šlo. Teorie se táhla velmi pomalu. Vůbec jsem nedokázal odhadnout svoje umístění. Nakonec z toho vzešlo krásné čtvrté místo, za které jsem moc rád.

Víťa Halašta se jako mimořádně nadaný student dostal na výběrové soustředění Běstvina, na němž se bude během letních prázdnin nejen dále vzdělávat v chemii, ale i užívat si táborové veselí s dalšími podobně nadšenými mladými lidmi, mezi kterými našel i řadu přátel. Pokud mu už chemie „nezačne lézt ušima“, můžeme se jistě i v příštím školním roce těšit na zajímavé výsledky v chemické olympiádě. :-)

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6158655792935925841?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]