10. 3. 2015

Gymnázium Křenová

1.B v zábavním věděckém centu VIDA!

V březnu navštívila třída 1.B v rámci přírodovědného projektu  zábavní vědecký park VIDA!, který se nachází  v bývalém pavilonu D na brněnském výstavišti. Na 5000 m2 čekalo žáky 150 interaktivních exponátů, které si všichni mohli vyzkoušet na vlastní kůži. Vodíková bomba, Archimédův šroub, Automobil CO2, Hluk, Rotující místnost, Tornádo, Srdce obra – to je jen zlomek toho, co science centrum nabízí. Co nejvíce zaujalo žáky 1.B, popsala Michaela Dobrovolná.

V zábavním parku  VIDA! jsme si mohli vyzkoušet nejrůznější fyzikální, chemické a biologické pokusy, např. zásady první pomoci, na maketě jsme názorně viděli, jak pumpuje a bije srdce.  Z fyzikálních pokusů  nás  zaujalo tření gumičky o různé typy kovových povrchů, mohli jsme zmagnetizovat šrouby a stavět si z nich věž, vyzkoušeli jsme si, jak funguje sériové a paralelní zapojení. Nejvíce nás zaujaly experimenty, do kterých jsme se mohli sami aktivně zapojit. Lákavá byla budka, ve které  jsme si změřili sílu svého hlasu, nebo místnost, ve které se po odpočtu zhaslo světlo a vytvořilo svítící obraz postavy na protější stěně. Velice zajímavá byla modrá stěna s čtečkou, před kterou jsme si vyzkoušeli předpověď počasí. Kamera zaznamenávala celou scénu a vybrala správné pozadí.  Měli jsme možnost vše uložit na svoji kartičku, kterou jsme obdrželi při vstupu, a ukázat ji například rodičům.

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6134701205845908401?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]