15. 12. 2014

Gymnázium Křenová

Seberozvojový workshop: Naše předsudky, naše stíny

15. 12. 2014  na naší škole ve třídě 5.A v rámci hodin ZSV proběhl seberozvojový workshop: Naše předsudky, naše stíny. Cílem bylo zaměřit se na pochopení toho, proč máme tendenci vnímat určitou skupinu druhých lidí jako nositele negativních vlastností.

Seberozvojové aktivity byly zaměřené na krátké nahlédnutí do vlastních podvědomých negativních i pozitivních stránek. Byly provázány diskusí o fenoménu diskriminace.

Celým workshopem žáky prováděla postava Spidermana, která jim umožňovala pochopit, jak napětí mezi tím, co vnímáme jako „dobré“ a „špatné“, tak i dynamiku celé společnosti. A ačkoliv workshop tematizoval stereotypy, rasismus a xenofobii, jednalo se především o vstupní bránu k hlubšímu pochopení těchto univerzálních principů.

Žáci se pokoušeli odpovídat na otázky: Co nemám rád nebo ráda na druhých a proč? Co nemám rád nebo ráda na sobě samém a co s tím? Co udělat pro to, abych mohl nebo mohla žít takový život jaký chci? Jak vznikají předsudky uvnitř nás, jak fungují a proč je máme úplně všichni? A proč máme tak rádi bulvár a nechceme to přiznat?

Akce proběhla ve spolupráci s nezávislým ekologickým hnutím – NESEHNUTÍ.

[pe2-gallery album="http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/gymkren/albumid/6093702813226991153?alt=rss&hl=en_US&kind=photo" ]