20. 12. 2016

Gymnázium Křenová

Návštěva vily Tugendhat

Dne 14. 12. 2016 jsme se s dějepisným seminářem vedeným panem profesorem Kaplanem vydali na návštěvu jediné stavby v Brně, která je od roku 2001 zapsána v seznamu památek UNESCO, a to do vily Tugendhat.

Sraz jsme měli přímo před ní. Naštěstí jsme ji všichni úspěšně našli ;-) Z ulice nevypadá vila nijak zvláštně, jeví se jako moderní vila našeho století. O to více jsme byli překvapeni, že byla postavena ve 20. letech století minulého. Vilu Tugendhat, která se řadí mezi památky funkcionalismu, navrhl německý architekt Ludwig Mies van der Rohe v roce 1928. Stavbě chtěl dodat hlavně světelnost a prostorný interiér, což se mu, jak jsme později mohli vidět, opravdu povedlo.

Přesně v 8.00 pro nás přišla milá průvodkyně, odložili jsme si věci do šatny a prošli třímetrovými dveřmi dovnitř vily. Tam bylo prvním pozdvižením nazouvání návleků, kdy člověk musel vložit nohu do přístroje a noha se mu návlekem obalila. S tak kvalitně nazutými návleky jsme se poté vydali do pokoje Gréty a Fritze Tugendhatových (prvních majitelů, kteří si nechali vilu postavit). Následovalo hned další překvapení. V domě je totiž část nábytku pojmenována, například křeslo Brno nebo Barcelona. Prošli jsme pokoje dětí, koupelnu, obývací pokoj s jídelnou. Všude v těchto místnostech jsme mohli vidět nábytek z drahých a vzácných dřev a kamenů z celého světa. Po návštěvě obývacího pokoje, kterou jsme dovršili hrou na klavír některých studentů, jsme se vydali do podzemních částí domu, konkrétně do strojírny, fotokomory či prádelny.

Celý prostor vily Tugendhat působí majestátním dojmem. Snad i zahrada, kam jsme se šli podívat na závěr naší exkurze. Ze zahrady je totiž pohled na vilu mnohem krásnější než z ulice. Počasí nám přálo a začalo sněžit, a tak se vše zdálo ještě romantičtější. Lehce zmrzlí, ale uchváceni touto luxusní tajemnou stavbou jsme odcházeli.

Autorka: Anna Janošková, 5.A