24. 9. 2014

Gymnázium Křenová

Velká válka na Špilberku

Ve středu 24. září jsme se studenty 4. ročníku v rámci dějepisného semináře navštívili výstavu na Špilberku věnovanou I. světové válce.

Studenti se prostřednictvím úryvků z dobového tisku, fotografií i nejrůznějších předmětů seznámili se situací v Brně těsně před vypuknutím a v průběhu I. světové války.

Připomněli si okolnosti atentátu na Františka Ferdinanda d´Este a dozvěděli se spoustu zajímavých informací o dalším osudu účastníků atentátu. Prohlédli si výstroj a zbraně rakousko-uherské armády, prostřednictvím promítaných záběrů mohli nahlédnout do zákopů, na bitevní pole i do zázemí. Na mapách sledovali, jaké územní změny válka v Evropě způsobila. Přečetli si autentické dopisy z fronty od několika českých vojáků, kteří ve věku našich studentů prožívali válečné hrůzy na bojišti, kde také mnozí z nich padli. Závěrečná část výstavy se věnovala lazaretům, polním nemocnicím a zdravotnictví v průběhu války. Silně zapůsobil prostý dřevěný kříž u prázdné bílé stěny, na niž se promítaly fotografie památníků padlým v I. světové válce, zejména pomníky se jmény z jednotlivých městských částí Brna. Věřím, že tato výstava přiblížila studentům I. světovou válku daleko víc než několik týdnů výuky ve školních lavicích.