10. 3. 2014

Gymnázium Křenová

Výtvarná soutěž

V březnu se vybraní studenti výtvarné výchovy zapojili do výtvarné části soutěže SLAVKOVSKÉ MEMENTO 2014. Zpracovali jsme jedno z možných témat Napoleon, které obsahovalo otázky a zamyšlení nad jeho rozporuplnou osobností. Byl Napoleon geniální vojevůdce? Nebo bezcitný dobyvatel cizích území a ničitel pokojného života prostých lidí? A jaký vedl soukromý život? Zanechal za sebou i něco pozitivního?

Inspirovali jsme se sérií kreseb hudebníka a insitního umělce Jada Faira MOODS OF ELVIS, ve které zpracoval podle svých představ různé nálady jiné ikony světové historie, Elvise Presleyho.

Soustředili jsme se na to, jak mohl Napoleon vypadat, když byl zamilovaný, přísný, něžný, opuštěný, zamyšlený, ustaraný nebo dokonce mrtvý. Tyto nálady jsme se snažili podtrhnout barevným laděním jednotlivých portrétů, které jsme kolorovali pastelkami vždy jednou barvou a jejími odstíny, abychom dosáhli škály Napoleonových možných psychických rozpoložení a pokusili se tak proniknout pod povrch jeho známých zpodobení.

Malá ukázka našich prací pod článkem, více výkresů zde.

[pe2-gallery class="gallery alignleft" ] [/pe2-gallery]