4. 3. 2014

Gymnázium Křenová

Co se skrývá za nástěnkou

Během únorových hodin výtvarné výchovy jsme pracovali na projektu nazvaném STROJ / BAREVNÁ KOMPOZICE.
Chtěli jsme se podívat, co skrývají útroby stroje, zajímalo nás, jak stroj funguje, když odklopíme jeho kapotu nebo odmontujeme kryt. Uvnitř na nás číhaly vnitřnosti plné převodovek, ozubených kol, pružin, elektronek, hřídelí a budíků, z nichž studenti vytvořili svou vlastní tvarovou kompozici s omezenou barevností (použili jsme fialovou a růžovou pastelku pro zjemnění tvrdých kovových obrysů). Tyto dílčí kresby stroje jsme složili do velkého celku, tak aby na sebe navazovaly a vytvořily velkou strojovnu. Nakonec jsme ji instalovali na nástěnku do prvního patra školy.
Nestačilo nám ale nahlédnout jenom pod povrch stroje, chtěli jsme, aby i nástěnka měla své vnitřní připojení, které by mohlo ve spojitosti s vystaveným artefaktem ukázat celý tvůrčí postup, a tak z ní vytvořit odkaz k naší práci. Proto se stala její součástí adresa webu, zachycujícího to, co se skrývá za nástěnkou: přeměnu mechanických sil v zařízení s růžovo-fialovým pohonem:
[pe2-gallery album="aHR0cDovL3BpY2FzYXdlYi5nb29nbGUuY29tL2RhdGEvZmVlZC9iYXNlL3VzZXIvZ3lta3Jlbi9hbGJ1bWlkLzU5ODgzNjg2NDA4NTc1MDY2NDE/YWx0PXJzcyZhbXA7aGw9ZW5fVVMma2luZD1waG90bw=="]