18. 12. 2013

Gymnázium Křenová

T-exkurze: návštěva laboratoří na vysoké škole

Naši studenti z tříd 3.A, 1.B a 5.A se v prosinci zúčastnili T-exkurzí, během kterých navštívili moderní laboratoře brněnských vysokých škol.

T-exkurze pořádá Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu a jejich cílem je ukázat studentům moderní laboratoře výzkumných center, seznámit je s vědeckou prací a prostředím brněnských vysokých škol.

T-exkurze začínají online lekcemi, kde se studenti připraví na závěrečnou praktickou část, během které se se dostanou na vybranou brněnskou vysokou školu. Tam si vyzkouší různé experimenty a zjistí, na čem bádají vědci v oblasti veterinární medicíny, molekulární biochemie nebo třeba materiálového inženýrství. Přehled podzimní nabídky T-exkurzí naleznete zde: http://www.jcmm.cz/cz/podzim-2013.html

Naše studenty zaujaly zejména témata Technika vysokého napětí aneb zábava s výboji nebo Open source systém pro všechny.

Během exkurze s vysokým napětím studenti navštívili nově zařízené laboratoře Vědecko-technického parku profesora Lista, které spadají pod ústav elektroenergetiky fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.

S open source systémem se seznámili v Red Hatu, kde vyvíjejí operační systém Red Hat Enterprise Linux. Tímto systémem projde většina obchodu na světových burzách a DreamWorks v něm renderuje obrovsky náročné animované filmy jako třeba Shreka. Linux běží také třeba na oběžné dráze, v ponorkách a biomedicínských clusterech.

O T-exkurzích se více dozvíte na http://www.jcmm.cz/cz/t-exkurze.html

[pe2-gallery album="aHR0cDovL3BpY2FzYXdlYi5nb29nbGUuY29tL2RhdGEvZmVlZC9iYXNlL3VzZXIvZ3lta3Jlbi9hbGJ1bWlkLzU5NTk5NTc1MjM3MzE0OTMwNDE/YWx0PXJzcyZhbXA7aGw9ZW5fVVMma2luZD1waG90bw=="]