17. 9. 2013

Gymnázium Křenová

Technoplaneta

V úterý 17. září se v Praze v Hostivařském lesoparku konalo finále Technoplanety. Původně mělo být už v červnu, ale kvůli povodním muselo být odloženo. Po pěti internetových kolech plných záludných šifer postoupilo do finále 50 týmů. Z naší třídy 3 týmy. Jeden tým se bohužel nemohl zúčastnit. Do Prahy jsme jeli už v pondělí a využili jsme nabízeného ubytování na ZŠ Karla Čapka, abychom v úterý nemuseli brzo vstávat.

Ve škole nám ráno nachystali snídani, takže jsme byli na finále maximálně připraveni. Konečně jsme se tedy dočkali zahájení Technoplanety a s nadšením jsme se vrhli na první šifru. Z řešení každé šifry jsme se vždy dozvěděli, kde najdeme další stanoviště. Na startu jsme dostali mapu, takže jsme se v parku docela orientovali. Několikrát jsme sice trochu bloudili, ale vždy jsme se zase rychle našli a honem jsme spěchali k další šifře.

Šifry byly skvěle vymyšlené a propracované. Některé jsme měli vyřešené hned, u jiných jsme se zdrželi trochu déle. Nakonec jsme zdárně vyřešili všechny šifry (i když u těch posledních už jsme trochu hysTerčili) a doběhli jsme do cíle. Čekali jsme přivítání v cíli a konečně oddech od přemýšlení. Tudíž nás trochu překvapilo, že jsme dostali ještě jeden úkol. Sestrojit raketu a vystřelit ji alespoň do výšky nejvyššího člena skupinky. Zní to docela složitě, ale všechny pomůcky jsme dostali, museli jsme vyrobit pouze špičku rakety. Odpal jsme provedli pomocí reakce kyseliny octové s jedlou sodou. Šifry byly vyřešeny, odpal rakety proveden a my už jsme si mohli oddechnout.

HysTerky (Klára Klinkovská, Veronika Klinkovská, Markéta Zuziaková, Tereza Dolečková, Terezie Hrabovská) odpálily raketu jako 5. a Křeni (Dalibor Jirda, Vojtěch Fejta, Josef Oškera, Radek Duchoň) skončili 18.

Příští rok se už bohužel účastnit nemůžeme, ale všem Technoplanetu moooc doporučujeme. (Více fotografií naleznete zde.)

[pe2-gallery class="gallery alignleft" ] [/pe2-gallery]

 

Zatím nebyly vloženy žádné fotky.