21. 3. 2013

Gymnázium Křenová

Jugend debattiert international

Gymnázium Křenová hostilo krajské kolo debatní soutěže Jugend debattiert international a jeho studentka Nikol Bruncliková (5.A6) postoupila do celostátní kvalifikace.

Vyjádřit svůj názor, obhájit ho nebo změnit: v soutěži Mezinárodní debaty mládeže/ Jugend debattiert international debatují od roku 2005 žáci z osmi zemí ze střední a východní Evropy ve škole i v soutěži. Mezinárodní debaty mládeže přispívají i ve školním roce 2012/13 k tomu, že se mladí lidé ze střední a východní Evropy učí formulovat své názory a stanoviska na základě znalostí faktů a přesvědčivě je prezentovat. Projekt chce posílit postavení debaty jako nástroje demokratické výměny názorů a podporuje aktivní mnohojazyčnost v Evropě.

Mezinárodní debaty mládeže jsou určeny školám z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Ruska a Ukrajiny, které vyučují němčinu jako cizí jazyk. Zapojit se mohou žáci a žákyně od 10. třídy (od druhého ročníku středních škol) se svými němčináři.

Mezinárodní debaty mládeže - soutěž pro žáky ve střední a východní Evropě je projekt Goethe-Institutu, nadace „Vzpomínka, odpovědnost, budoucnost“, Obecně prospěšné nadace Hertie a Německé centrály pro vzdělávání v zahraničí.