16. 11. 2012

Gymnázium Křenová

1. místo v městském kole Přeboru SŠ družstev v šachu

Dne 16. 11. 2012 proběhlo městské kolo Přeboru středních škol družstev v šachu. Teprve potřetí v mnohaleté historii naší účasti se podařilo družstvu Gymnázia Křenová postoupit mezi nejlepší týmy v Jihomoravském kraji. Poprvé v historii si Gymnázium Křenová vybojovalo prvenství mezi brněnskými středními školami a postoupilo z 1. místa.

Skvělý úspěch šachového družstva Gymnázia Křenová ve složení:

EDUARD MEDUNA 4.A6 1. šachovnice
DAN MAKALOUŠ 1.D4 2. šachovnice
JAN FLODR 1.A6 3. šachovnice
ANDREJ ČULEN 2.B4 4. šachovnice
TOMÁŠ KŘIVÁNEK 2.D4 hrající náhradník
Výsledky:
1. Gymnázium Křenová 23 bodů
2. Biskupské gymnázium 22 bodů
3. SŠTE Olomoucká 18 bodů
4. SPŠS Kudelova 15 bodů
5. Gymnázium tř. Kpt. Jaroše 15 bodů
... další …
Pro ty čtenáře, kteří nejsou šachovými znalci, pouze vysvětlím, že na 1. šachovnici hraje za každé družstvo nejsilnější hráč a s rostoucím pořadím šachovnice šachová výkonnost klesá.

Ozdobou našeho týmu byl na 1. šachovnici elitní šachista Eduard Meduna, který získal šesti výhrami a jednou remízou celkem 6,5 bodu. Nadějný šachista Dan Makalouš hrající na 2. šachovnici exceloval a přispěl 7 body,když ve všech 7 partiích zvítězil. Začínající šachista Jan Flodr vyhrál na 3. šachovnici ze šesti partií 4, jednou remizoval, jednou prohrál a zajistil nám 4,5 bodu. Skvěle hrál také Andrej Čulen na 4. šachovnici, který, ač nehraje závodně, předvedl takticky vyzrálý výkon a ze šesti partií 5 vyhrál. Přispěl tak 5 důležitými body k celkovému vítězství.

Za zmínku také stojí duel Gymnázia Křenová s Gymnáziem tř. Kpt. Jaroše, který jsme, při vší skromnosti, lépe zvládnout ani nemohli – výsledek 4:0 netřeba komentovat.

První dva týmy postoupily do krajského kola, které se hraje 22. 1. 2013 v Břeclavi.

Blahopřejeme našim šachistům a přejeme hodně úspěchů v Břeclavi.